Balıkesir’de aşılama takviminde hızla ilerliyor. Aşı programı, yeni yaş gruplarının da eklenmesiyle başarıyla devam ediyor. Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uz.Dr. Serkan Kadir Keskin, Balıkesir’in aşılama oranında ilk 5 il arasında olduğunu açıkladı. Keskin, ayrıca gençleri aşı olmaya davet etti.

13 Ocak’ta ilk dozun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yapılmasıyla açılan Türkiye’nin aşılama takviminde sona yaklaşılıyor. Yeni yaş ve meslek gruplarının eklenmesiyle özellikle son bir ayda hız kazanan takvimde, artık 15 yaş üstüne ve kronik hastalığı olan 12 yaş üstüne korona aşısı olma hakkı tanındı.

 

“GENÇLERİN AŞI OLMASI ÖNEMLİ”

Toplumsal bağışıklığa ulaşmak için aşılama çalışmaları hızla sürüyor, Balıkesir’de 2 doz aşısını da olan kişi sayısı 1 milyon 563 bin 986 kişi, toplam yapılan aşı sayısı ise 1 milyon 801 bin 909’a ulaştı. Aşılama çalışmaları hızla devam ederken Balıkesir aşılama oranı en yüksek 10 il içerisinde 5’inci sırada yer almakta.  İllere göre haftalık vaka sayılarında (100binde) ise Balıkesir yüzde 88,47’di ile seyretmekte.

Aşılamanın 15 yaş üstüne kadar inmesi sonrası açıklamalarda bulunan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uz.Dr. Serkan Kadir Keskin, genç nüfusta aşılamanın yavaş olmasına dikkat çekti.

Gençlerin taşıyıcı olabileceklerini ifade eden Keskin; “Balıkesir aşılamada sürecinde genele baktığınızda başarılı bir il. Fakat bu salgın genç yaşlı dinlemiyor herkese bulaşabiliyor. Koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede elimizdeki en iyi silah aşı.

Gençler toplu yaşam alanlarında kalabalıklar içinde bulundukları zamanlar oluyor. Örneğin tiyatro örneğin AVM’ler buralardan kapacakları bu hastalığı evlere sevdiklerine taşıyabilirler. Bu nedenle gençlerin aşı olması önemli. Şuan için genç nüfusta aşılama süreci yavaş gidiyor. Sizin vasıtanızla gençleri aşıya davet edelim.

Kendilerini düşünmüyorlarsa bile sevdiklerini yakınlarının sağlığı için aşı olmalılar. Bu hastalığın şakası yok. Bu sebepten ötürü gençlerin aşı olması önemli. Balıkesir’de belirlenen hastanelerde BioNTech, sağlık ocaklarında ise Sinovac aşısı yapılmaya devam ediliyor.  Gençler E-nabız aldıkları aşı sırası ile saat 24.00’e kadar aşı olabilirler” dedi.

 

SINOVAC YAPTIRANLARA 4. HAK VERİLDİ

Öte yandan yeni uygulamada 4'üncü doz aşı da tanımlandı. 4'üncü dozlar da 3'üncü dozdan 21 gün sonra yapılabilecek. 4'üncü dozlar yurt dışına çıkışta 2 doz BioNTech isteyen ülkeler olması nedeniyle, 2 doz Sinovac üzerine 1 doz BioNTech yaptıranlara tercihen 4'üncü hak olarak verildi.

 

TÜRKİYE’DE AŞILAMA ORANI

Türkiye genelinde aşı çalışmaları devam ederken Türkiye genelinde en az birinci doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus yüzdesi yüzde 71.46, ikinci doz ortalaması ise yüzde 53.72’dir. Birinci, ikinci ve üçüncü doz aşı toplamı 84 milyon 547 bin 410’da seyretmekte. Türkiye’de sadece birinci doz aşı olan kişi sayısı ise 44 milyon 357 bin 493 kişi. Uzmanlar da koronavirüsün delta varyantına karşı 2 doz aşılanmış olmanın önemine dikkat çekiyor. HABER: HÜSEYİN TÜLEK