Balıkesir’de yıllar önce uzun uğraşlar sonucu kurulan ‘Hanımeli Pazarı’na vatandaşlar eskisi gibi rağbet göstermiyor. Kadın pazarcılar pandemi sonrasında eskisi gibi satış yapamamaktan şikayetçi.

Balıkesir’de Bahçelievler Mahallesinde Çarşamba pazarında, Pazartesi günleri kurulan Hanımeli Pazarı yıllardır Balıkesir ve çevresinde yaşayan kadınlara yaptıkları ürünleri satabilme imkânı sağlıyor.

Kadınların elişi göz nuru çalışmaları yanı sıra sarmadan, gözlemeye kadar değişik ürünleri satarak para kazandıkları Hanımeli pazarına şu sıralar eski rağbet yok.

Pandemiden önce satışların iyi olduğunu belirten kadınlar pazarın tekrar açıldığından buyana satışların eskisi gibi olmadığını söylediler.

Birçok kadının ev ekonomisine katkı sağladı, hatta bu Pazar sayesinde çocuklarını okuttuklarını söyleyen Yeliz Kaplan, pazarın ilgi görmediğini belirterek, gidişatın değişmesini ümit ettiklerini açıkladı.

 

NE GELEN VAR NEDE SATIŞ!

Hanımeli pazarında 3 yıldır satış yaptığını söyleyen Yeliz Kaplan, Kadınların kendi ellerinden çıkan birçok ürünün satıldığını ancak alacak müşterinin olmadığını belirti. Konuşmasına şu şekilde devam eden Kaplan: “Hanımeli pazarında 3 yıldan beri satış yapmaktayım ancak sektörde 15 yıldır bulunuyorum.

Kovid-19 salgını başlamadan önce müşteri yoğunluğu daha fazlaydı. Ancak bu yıl müşteri yoğunluğu için yok denecek kadar az diyebilirim. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi vatandaşın alım gücünün çok düşük olmasından kaynaklı. 1-2 sene öncesine kıyasla hem Pazarda ki yoğunluk hem de satışlarımız çok fazla düştü. Burada ailesine bakan, çocuklarını okutmaya çalışan birçok kadın satıcımız, esnaf var. Hanımeli pazarı aslında birçok kadının ev ekonomisine katkı sağlayabildiği bir yer. Artık öyle bir dönemdeyiz ki sadece erkeğin ev ekonomisini idare ettiği bir dönem değil, biz kadınlarında çalışarak ev ekonomisini sürdürebilen ve destekleye bilen bir kadın dönemi içerisindeyiz. Hanımeli pazarında birçok ürün satılmakta. Örgü, çocuk elbiseleri takı, süs eşyaları, iğne oyası, dantel gibi ürünlerin satışları gerçekleşiyor. Bunların hiçbiri makine aracılığı ile olmuyor hepsi kendi el emeğimiz ile ortaya çıkıyor. Gözleme yapan, açma börek yapıp satan veya benim gibi tatlı, tuzlu aperatif ürün yapıp satan kadın var pazarda. Burada satış yapan her kadın kendi elinden çıkan ürünleri yapıp satıyor.”

 

“HİJYEN ÖNCELİĞİMİZ”

Pazar yerinde ki hijyen hakkında da konuşan Kaplan, “Pazar içerisinde herhangi bir sorunla karşılaşmadım şu zamana kadar. İnsanların birbirleri ile anlaştıkları sürece de sorun veya sıkıntı çıkmıyor. Denetimlerimiz çok iyi maske deneti mi olsun, evrakların denetlenmesi yönünde olsun yetkililer bu konularla çok ilgililer bu konuda çok memnunuz. Pazar içerisinde hijyen kurallarına uymaya özen gösteriyoruz. Zaten evde yapıp pişiriyoruz, ürünlerin paketlemesini de evde gerçekleştiriyoruz. Pazar yerinde ki herkes kurallara uygun bir şekilde davranmaya özen gösteriyor” dedi.

 

ÖZEL HABER: ARZU KIZILTAŞ GÜLER