Balıkesir’de en çok Ayvalık ilçesi Kozak havzasında üretilen, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan birçok gıdanın temel maddesi olan çam fıstığının fiyatı altın ile yarışıyor. Kilosu marketlerde 1000-1200 TL’yi bulan çam fıstığı yüksek fiyatı nedeniyle cep yakıyor.

Çam fıstığı üretiminin önemli bölümünü karşılayan Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Kozak yaylasında hasat devam ederken Bağyüzü Köyünde ikamet eden üreticiOsman İlhan, bölgede kurulan taş ocakları nedeniyle son yıllarda verimin önemli oranda azaldığını söyledi.

Çam fıstığı hasadının zor ve meşakkatli olduğunu ifade eden İlhan, “Her sabah erken saatte ormana gidiyoruz. Yaklaşık 30 metreyi bulan çam ağaçlarına tırmanarak çam kozalağı topluyoruz. İşimiz sadece toplamakla bitmiyor. Ardından kozalak içindeki fıstıklar çıkarılarak kabuklarından ayrılma işlemi gerçekleşiyor.

Üretimi zor olan ve her yerde bulunmayan çam fıstığının kilosu üreticide 600 lira iken market reyonlarında kilosu 1000 ila 1200 TL arasında satılmakta. Yaklaşık 3 yıl önce kilosu 300 lira olan ürün pandemiyle birlikte daha fazla rağbet görmeye başladı” dedi.

Öte yandan Türkiye’deki üretimin yaklaşık 50’sinin karşılandığı Kozak Yaylasının maden şirketleri ve taş ocakları kıskacında olduğunu söyleyen üretici Osman İlhan, “30 metrelik çam ağaçlarına tırmanacak adam bulmak kolay değil. Köyümüzde yaşayanların bir çoğu ağaçlardan düşerek kolunu veya ayağını kırdı. Bu zor üretim sürecine en büyük baltayı ise taş ve maden ocakları vuruyor. Ocaklardan gelen kirlilik ağaçları kurutup kötü etkilemeye başladı bu da verimi azaltıyor” dedi.

 

HORTUMLU KESE KOZALAK BÖCEĞİ’NE ÇAĞRE ARIYORLAR

Öte yandan çam ağaçlarının en büyük düşmanı ve üretimin yüzde 50 azalmasına neden olan hortumlu kese kozalak böceğinden dert yanan üretici İlhan, böcek sorunu için İzmir Ege Üniversitesinden gelen profesörlerin yüksek ücret talepleri nedeniyle böcekle mücadelede başarısız kaldıklarını söyledi. İlhan; “Hortumlu kese kozalak böceği çam ağaçlarını günden güne kurutarak öldürüyor. Buna bir türlü çözüm bulamadık. Devletin biz üreticiye bu konuda el uzatmasını bekliyoruz. Bu sorun nedeniyle bir çok arkadaşımız ağaçlarını kesmek zorunda kaldı. Bu böcek ile savaşı kaybedersek ileri yıllarda çam fıstığının kilogram fiyatı 5 bin TL’leri bulabilir” şeklinde konuştu.

 

ÇAM FISTIĞININ FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Diğer yandan uzmanlar çam fıstığının faydalarını şöyle sıralıyor:

Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı keser ve kilo vermeye de yardımcı olur.

Karmaşık bir moleküle sahip olan çam fıstığının vücutta parçalanması nedeni ile daha uzun sürer. Bu nedenle de tükenmişliğe uzun zaman neden olmadan sürekli ve uzun süreli bir enerji sağlar.

Çam fıstığında bulunan besin maddelerinin harika kombinasyonu enerjiyi daha da artırırken, protein ve magnezyum gibi diğer önemli mineraller de kalp krizlerini ve şeker hastalığını önlemeye yardımcı olur.

Çam fıstığı, sperm sayısının artmasını sağlar ve cinsel isteksizliği giderir.

Çam fıstığı, hamile anneler için de çok faydalıdır. Aynı zamanda çam fıstığı, bebeğin gelişimini destekler.

Vücuttaki romatizmal ağrılara çok iyi gelir.ÖZEL HABER: GÜLTEN İMREN