Artan girdi maliyetlerinin altında ezilen üreticinin zor günler geçirdiğini ifade eden Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, üreticinin bir an önce desteklenmesi gerektiğini söyledi ve hükümeti destek konusunda göreve çağırdı.

Pandemiyle birlikte artan girdi maliyetlerinin üreticiyi her geçen gün daha fazla zorladığını söyleyen Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, “Üreticinin haklarını savunmak için göreve geldik. En büyük sorun girdi maliyetleri bu konuda acil adım atılması gerekli” dedi.

Yem fiyatlarında son iki yılda yüzde yüze yakın artış olduğunu söyleyen Başkan Çetin, hayvan üreticisinin çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını açıkladı. Başkan Çetin sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Girdi maliyetleri artmasına rağmen üreticinin satış maliyeti sadece yüzde 10 arttı. Oysa süt üreticiden çıkıp tüketiciye ulaşana kadar önemli bir fiyat artışına ulaşıyor. Biz en azından bu zor dönemde üreticimiz zarar etmesin istiyoruz. Zarar ederse insanımız üretimi bırakır.

Yaşanan sıkıntılar neticesinde süt hayvanları kesime gidiyor. Ana olmazsa düve de olmaz. Girdi maliyetlerinin artmasıyla inek ve düve kesimleri arttı. Bunun yaşanmaması için acilen üreticinin desteklenmesi gerekiyor” dedi.

 

SÜT ÜRETİCİDE 2.80 KURUŞ, REYONDA 9 TL

Üreticinin artan sıkıntıları nedeniyle gelecek için et ve süt üretiminin tehlikede olduğunu belirten Başkan Çetin; “İğneden ipliğe zam geldi. Ama süte gelmedi. Daha önce verilen 40 kuruş destek ise hem üreticide karşılık bulmadı hem ihtiyacı görmedi. Üreticiden 2.80 kuruşa alınan süt, reyonda 9 TL.

Dünyadaki yem ve süt paritesine göre 1 litre süt ile 1,5 kg yem alınması gerekiyor. Fakat ülkemizde 1 litre süt ile ancak 0,800-0,900 gram yem ancak alınabiliyor. Bu durum üretime büyük bir sekte vurmakta.

Ayrıca üreticiden 40-45 TL’ye alınan et, market reyonlarında 80-90 TL. Bu konulara acil müdahale şart.

Balıkesir Türkiye’yi doyuran il olarak anılıyor ve lanse ediliyor. Balıkesir üreten bir şehir ülke olarak üretim politikalarını üreticiyi kollamak adına gözden geçirmeliyiz. Et ve süt üreticisi ise bu düzenlemeler yapılana kadar ayakta kalabilmesi adına desteklenmeli” dedi.