Balıkesir Kahveciler ve Gazinocular Odası Başkanı Bünet Bilir, salgın sürecinde başlayan ve durmak bilmeyen zamlar nedeniyle esnafın psikolojisinin bozulduğunu söyledi. Esnafın gündeminde zamlar olduğunu söyleyen Bilir; hükümete can suyu kredisi çağrısı yaptı.

Çay, kahve ve şekere gelen son zamlar vatandaşın yanı sıra kahveci esnafının belini büktü. Balıkesir Kahveciler ve Gazinocular Odası Başkanı Bülent Bilir;  “Çaya ve şekere yapılan 43.7'lik zam esnafı mağdur ediyor. Esnafın bitmeyen zamlar nedeniyle psikolojisi bozuldu. Esnafın rahatlaması için faizsiz kredi alması ve bu ekonomik krizden az da olsa yara alarak çıkması gerekiyor” dedi.

 

KREDİ ALABİLMEMİZ İÇİN SİCİL AFFI ŞART!

Kahveci esnafının zor günler geçirdiğini söyleyen Başkan Bilir, “Kahveci esnafımız ile ilgili pandemi süreciyle beraber başlayan sicillerde bir bozulma oldu. Krediler, kredi kartları gibi bu işlemleri toplayamadan gelen ekonomik sıkıntılar belimizi daha da büktü. Bunun için krediye ulaşmakta biraz zorlanıyoruz. Kredi kullanımının kolaylaşması için de bir sicil affı lazım, bir sicil affı gelirse esnafımız krediye kolay ulaşabilirse bu esnafımız için çok rahatlatıcı olacak. Hükümet yetkililerimizden bunu istiyoruz ve bunu talep ediyoruz. Bununla ilgili de federasyonumuzun bir çalışması var. Bir de can suyu kredisi adı üzerinde can suyu olması için esnafın biraz daha dayanabilmesi ve direnebilmesi için, bu kredilere de ihtiyacımız var. İnşallah hükümetimiz de bununla ilgili bir dönüş yapıp bizlere nefes verecek bu can suyu kredilerini esnafımıza sunar. Bir an önce de bu kredilerimize ulaşıp esnafımızı rahatlatabiliriz inşallah” dedi.  

 

YÜZDE 43,7 ZAM

Kahveciler Odası Başkanı Bülent Bilir; çaya şekere gelen ufak zamların ardından son gelen yüzde 43,7’lik zammın kahveci esnafını olumsuz etkilediğini söyledi. Yakında yeni bir fiyat tarifesi belirleyeceklerini söyleyen Bilir; “Gelirler artmazken giderlerin artıyor olması bizi hem zorluyor hem sıkıntıya sokuyor, tüketiciyi de aynı şekilde zorluyor. Burada orta yolu bulmaya çalışıyoruz yapabileceğimiz en düşük zam ile hareket etmeye çalışıyoruz. Piyasada bugün hangi esnaf grubuyla görüşürseniz görüşün herkesin bir sıkıntısı var. Herkesin psikolojisi bozulmuş durumda” dedi.

 

ZAMLAR ESNAFTA PSİKLOJİK SIKINTILARA DÖNDÜ

Başkan Bülent Bilir son olarak; “Zamların esnaf üzerindeki etkisi daha fazla psikolojiye döndü artık. Çünkü esnaf arkadaşlar birbirleri ile irtibat kurarken müşteri kaybından korkarak fiyatla ilgili bir rekabete giriyorlar. Biz bu rekabete de karşıyız arkadaşları sık sık uyarmaya çalışıyoruz. Diyoruz ki, yapacağınız rekabeti hizmetiniz ile yapın, kaliteli ürün, güzel hizmet ama tabi ki yaptığınız rekabetin hizmetin karşılığını bu günlerde alalım. Çünkü çok zor günlerden geçtik, bu zor günlere tekrar dönmek istemiyoruz. Tüm esnafımız ne yapıyorsa bizde onu yapmaya çalışıyoruz. Kendimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz, bunun içinde bir mücadele var Allah her birimizin yardımcısı olsun” dedi.

ÖZEL HABER: AYDIN ENES ERBAŞI