Balıkesir Merkez Havaalanı konusunda tartışmalar sürüyor. CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in 76 milyon TL harcandıktan sonra 18 aydır hiçbir havayolu şirketinin tercih etmediği Balıkesir Merkez Havaalanında 1 milyon 115bin KW’lık enerji alımı ihalesine çıktığını açıklamasından sonra önce Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Aytekin’e cevap vermişti. Açıklamalarında uçakların gelmemesinin şirket politikası olduğuna yer veren Devlet Hava Meydanları İşletmesine “israfı itiraf ettiler” diyerek cevap veren Ensar Aytekin’e bu sefer AKP cevap verdi. AKP’lilerin “mumla mı aydınlatalım” diyerek cevap verdiği Ensar Aytekin tepki göstererek “vatandaş da ucuz elektrik kullanmak için ihaleye mi çıksın?” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:

 

“Bir süredir ülke gündemine taşıdığımız Balıkesir Merkez Havaalanındaki israf konusuna şimdi de AKP’liler akıllarınca cevap vermeye kalkmış. Fetö artığı vekillerini zaten muhatap almıyoruz. Devlet Hava Meydanları İşletmesinin açıklamasını alıp kopyala yapıştır yaparak cevap diye göndermişler. Araya da kendi üsluplarını göstersin diye her zamanki kibir dilini kullanmışlar. Mumla mı aydınlatalım, çıksın ihaleyi alacak şirketi de açıklasın, diyorlar. El insaf!

 

Türkiye’de elektrik enerji nakil ihaleleri zaten belirli şirketlerin elindedir. AKP’liler bu gerçeği bilerek bu sözlere yer veriyorlarsa bu tam bir akıl tutulmasıdır. Bilmeden yapıyorlarsa bu daha büyük skandaldır.

 

Hem Havaalanı Kapalı Değil Diyorlar Hem Yolcu Uçağı Gelmiyor Diyorlar

 

Balıkesir havaalanına uçak inmiyor diyoruz, sivil jetler, yangın söndürme uçakları, ambulans uçaklar geliyor diyorlar. Şaka mısınız siz? Havalaanı sivil uçuşlara uygun mu? Uygun. Sivil uçuştan kastedilenin yolcu uçakları olduğunu anlamak için üst düzey bir çabaya gerek var mı? Havayolu şirketleri burayı neden tercih etmiyor? Neden atıl durumda olan bu havaalanına bu kadar harcama yapılıyor? Milletin vergisi toplanıyor, üzerine uçak inmeyen bir havaalanı yapılıyor. Üstelik havaalanı binası yapılırken, eski il başkanları “Kâğıt uçak görüntüsündeki çatısı ile özgün bir mimariye sahip bulunan terminal binası Balıkesir'imize layık muhteşem bir eser olacak, Balıkesir’in yeni cazibe merkezi olacak” diye açıklama yapıyor. Bugüne geldiğimizde kâğıt uçak bile inmiyor. Vatandaşın parasını çarçur etmeyi kendilerine hak sayan bu zihniyet Balıkesir’i sömürmeye devam ediyor.

 

Siz Kim, Millete Hizmet Kim?

 

Vatandaşa hizmet ediyormuş gibi açıklamalarını süslüyorlar. Ya siz kim, millete hizmet kim? 5’li ihale çetesinin taşeronları geliyor, ihaleleri alıyor. 49 yıllığına elde tutuyorlar. Yolcu garantisinden, hasta garantisine, araç garantisine kadar her yerde garantiler konuşuyor. O garantiler karşılanmayınca, devlet tutup ihale baronlarına çatır çatır ödeme yapıyor. Vatandaşın parası ihale baronlarına gidiyor. Bu arkadaşlar da şehre hizmet getirdik diye akıllarınca konuşuyor.

 

Vatandaş da Ucuz Elektrik İçin İhaleye mi Çıksın?

 

İsrafı boyunlarında madalya gibi taşıyanlar, şaka gibi açıklama yapıp ihaleye çıkarak fiyat kırıyoruz diyor. Yolcu gelmeyen havaalanına ihaleyi yaparak ucuza elektrik alacağız diyorlar. Demek ki ucuza elektrik alınabiliyor. Ancak ucuza elektriği kim alıyor? Havaalanını işletenler. Yani bir başka işletme, bir başka işletmeden ihale alıyor, sadece ihaleyi devletin ihale sayfasından yayınlıyorlar. Madem ucuza elektrik alınabiliyor, vatandaşa niye vermiyorsunuz? Niye ucuza mazotu yat sahipleri alıyor da çiftçi almıyor? Niye ucuza elektriği yolcu gelmeyen havaalanı alıyor da vatandaş alamıyor. Vatandaş da ucuza elektrik almak için ihaleye mi çıksın ne yapsın?

 

Siz Devletin Sahibi Değilsiniz

 

Bugün Balıkesir’de AKP’li vekillerin havaalanında yakınlarını işe sokmak için baskı yaptığı dilden dile dolaşıyor. Havaalanında yaklaşık 50 kişi çalışıyor. Bu AKP’lilerin algılayamadığı şey şu: Siz devletin sahibi falan değilsiniz. Bu devletin yegane sahibi 80 liralık faturası 1000 liraya çıkanlardır. 100 lirayla pazara çıkıp hiçbir şey alamadan eve dönenlerdir. Marketlerde olgunlaşmış ürün reyonlarından ürün seçenlerdir. Ekmek fırınlarından bayat ekmek alanlardır. Köylerde su faturaları yüksek geliyor diye hayvanlarının içtiği sudan tasarruf etmeye çalışanlardır. Bu devletin sahibi vatandaşlardır. Balıkesir halkı sizden yıldı, bıktı. İlk seçimde sizi göndermeye kararını verdi. Vatandaşın cebinden aldığınız her kuruşun hesabını soracağız!”