Kovid-19 salgını ve 2021-2022 eğitim öğretim yılının ilk günü ile çakışması, Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99’ncu yıl dönümü kutlama törenine olumsuz yansıdı; herkesin diline aynı söz dolandı: NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR?

Her geçen yıl gelenlerin sayısının azaldığı, yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgını yanı sıra bu yıl okulların açılışının ilk gününe denk gelmesi, 6 Eylül Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluş bayram programına olumsuz yansıdı.

Kimileri bulaş korkusu kimileri okul telaşından programa katılmayınca törenin yapıldığı Kuvay-i Milliye Meydanı önündeki stadyum caddesi beklenen kalabalığa ulaşmadı.

Milli mücadelenin devleşen ili Balıkesir’e yakışmayan az sayıda katılım protokole de yansıdı. Cennet vatanın nadide şehri Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluşu töreninde protokol sandalyeleri boş kaldı.

 

EN BÜYÜK İLGİYİ YİNE TÜLÜTABAKLAR GÖRDÜ

Törenlerde düşmanın şehirden atılmasında büyük katkısı bulunduğuna inanılan 'tülütabaklar' gösterisi büyük ilgi gördü. Yüzlerine kurum süren, üstlerine deri giyen korkunç yüzlü tülütabaklar, özellikle törene katılan az sayıda ailenin çocuklarının ilgisini çekti.

Törende yine askeri bölge bandosunun şarkıları ve söylediği İzmir Marşı en çok alkışı alan bölüm aldı.

 

“KUVÂY-İ MİLLİYE’NİN BAŞKENTİ BALIKESİR”

Öte yandan törende günün anlam ve önemine hitaben konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 5 kongreyle Milli Mücadele’yi sevk ve idare eden Balıkesir’in, Kuvây-i Milliye’nin başkenti olduğunu söyledi.

Başkan Yılmaz; “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün başlattığı bağımsızlık yürüyüşünde Milli Mücadele’ye en büyük desteği veren şehrimiz, söz konusu bağımsızlığı olduğunda devleşen ve devletleşen bir şehir olarak tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır. Bu çerçevede 6 Eylül, Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluşundan da öte bir duruş, mücadele ve özgüvenin yansımasıdır. 6 Eylül; modern, güçlü ve büyük Türkiye’nin Cumhuriyet ile taçlandırılacağı süreçte bağımsızlığını her şeyin üstünde tutan bir halkın işgalci güçlere karşı destanlar yazdığı bir serüvenin adıdır. Topyekûn mücadelenin ve vatanı sahipsiz bırakmamanın sembolü olan Kuvây-ı Milliye ruhunun yansımasıdır 6 Eylül. Bu ruh, her türlü imkânsızlık içinde canlarını ortaya koyarak vatan savunmasını bırakmayan atalarımızın ruhudur. Ve Millî Mücadele bu ruhla verilmiş, Kurtuluş Savaşı bu ruhla kazanılmıştır. Savaşmaktan yorgun düşmüş Anadolu, Balıkesir’in başlatmış olduğu bu bölgesel savunmadan ilham almış ve Balıkesir, Milli Mücadele’nin devleşen ili olarak tarihteki yerini almıştır” dedi.

Öğrencilerin şiirleri, temsili kurtuluşun sahnelenmesi, askeri bandonun şarkıları ve mehteran takımı sonrası yapılan resmi geçit töreni ile program sona erdi.