Kovid-19 önlemleri kapsamında şehirler arası seyahat başta olmak üzere sinema, tiyatro ve okul gibi alanlara girişte bugünden itibaren yeni dönem başlıyor.

Türkiye, 2020 Mart’ında başlattığı Koronavirüs (Kovid-19)  salgınına karşı önlemlerde yeni bir döneme girdi.

BALIKESİR VALİLİĞİ UYARDI

Bu kapsamda Balıkesir Valiliği yaptığı yazılı açıklama ile bugün başlayarak uygulanacak kurallar konusunda vatandaşları uyardı.

Salgınla mücadelenin en az vaka, hasta, yoğun bakım ve vefat sayılarıyla sürdürülmesinin sağlanması için İl Hıfzıssıhha Kurulu önemli kararlar aldı. Kalıcı ve sürdürülebilir normalleşmenin sağlanması için, aşılamanın toplumsal bağışıklığı sağlayacak düzeye getirilmesinin giderek önem kazandığına da vurgu yapıldı.

Kalabalık oluşturabilecek alanların hastalığın yayılımına hız kazandırdığı bilindiğinden, 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin konser, sinema ve tiyatro gibi faaliyetlere katılmak isteyenlere negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirildi.

Öte yandan dikkat çeken diğer bir karar da seyahat edecekler için alındı. Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunması gerektiği açıklandı.

Havaların soğumasıyla kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirilmeye başlanacak olmasının salgının yayılmasına hız kazandırmaması için alınan kararların yanı sıra maske-mesafe-hijyen konularında sık sık hatırlatma yapılması gerektiği de alınan karar maddelerinde vurgu yapıldı.

OTOBÜS DENETİMLERİ SIKILAŞTIRILACAK

Ulaştırma ve Altyapı ile Sağlık Bakanlığı otomasyon sistemleri arasında da entegrasyon sağlandı.

Seyahat edecek vatandaşların HES kodu ayarlarını değiştirerek onay vermesi durumunda aşı, bağışıklık ve PCR test sonuçlarının kontrolü Bakanlığın U-ETDS sistemi üzerinden otomatik olarak yapılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı bölge müdürlükleri de saha kontrollerine devam edecek, yolcu taşıyan otobüsler sıkı bir şekilde denetlenecek.

İKİ YAŞ ALTI BEBEKLERDE HES KODU ARANMAYACAK

Tren yolculuklarında 2 yaş altı bebek yolcular için ise HES kodu aranmayacak. 18 yaş altı yolcular HES kodu ile biletlerini alabilecek ve trenlerde HES kodu ile seyahat edebilecek.

18 yaş üzeri yolcular ise biletlerini HES koduyla satın alacak. Trene binerken, aşılı olanlar ve hastalığı geçirerek bağışıklık kazanmış olan yolcular, durumlarını HES uygulamasından belgeleyecek.

Aşılanmamış ve hastalık geçirmemiş yolcular ise azami 48 saat öncesinde yaptırılan negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmek suretiyle seyahat edecek.

Gar ve istasyon girişlerinde HES kodu kontrolü devam edecek. YHT kontrol noktaları ile trenlerde yapılacak kontrol esnasında gerekli belgeleri ibraz edemeyen yolcuların seyahatine izin verilmeyecek. Trende tespiti halinde trenin durduğu ilk istasyonda trenden indirilecek ve bilet ücretleri iade edilmeyecek.

Havalimanlarında Sağlık Bakanlığınca yapılan PCR testi uygulaması da devam edecek. İsteyen yolcular burada PCR testi yaptırabilecek.