AK Parti Balıkesir Milletvekili Dr. Mustafa Canbey, Türkiye Büyük Millet Meclisinde gündem dışı yaptığı konuşmada, "Sanal dünya-Metaverse" ile ilgili bir konuşma yaptı.

Son 20 yılda teknolojinin geldiği mesafenin baş döndürücü boyuta evrildiğini söyleyen Milletvekili Mustafa Canbey, "Dijital dünyanın normal dünya ile iç içe geçtiği, sosyal medya platformlarının hayatın vazgeçilmez birer parçası haline geldiği günümüzde, bu platformların hukuki ve ahlaki açıdan sınır tanımayan yapıları bile tek başına bu alana ne kadar odaklanmamız gerektiğinin ispatıdır." dedi.

Metaverse'ün, gerçek dünyayı sanal ortama taşıma vaadiyle günümüzün en çok konuşulan konularından olduğunu dile getiren Canbey, "AK Parti olarak her zaman yenilikleri destekleyen bir parti olduk. Vatandaşlarımızı korumak ve devletimizin çıkarlarını savunmak adına bu alanlarda çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Örneğin, vatandaşlarımızın internet ortamındaki haklarını korumak amacıyla 2020 yılında, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yaparak sosyal ağ sağlayıcılarına yükümlülükler getirmiş ve hukuki temsilci atamalarını sağlamıştık.

Başta bizi eleştiren, ‘sosyal medyaya sansür, baskı’ tarzında bakış açıları geliştirenler; işin nihayetinde oluşan muhataplık ilişkisinden ziyadesiyle memnun olmuşlardır.

Bakın bu günlerde ‘otonom arabalar bir kazaya karıştığında sorumlunun kim olacağı’ gibi daha önce aklımızın ucundan bile geçmeyecek soru ve sorunlarla karşı karşıyayız. Biz de hem bu dünyaya hazırlanmak hem de bu yakıcı sorulara cevap bulabilmek adına Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Dijital Dönüşüm Ofisi adında bir yapı oluşturduk. Yine Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde bu alanda çalışmalar yapan, benim de üyesi olduğum 2020 yılında kurduğumuz ‘Dijital Mecralar Komisyonu’muzun amacı da, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi 'dijital hukuk düzeni'ni tesis etmektir. Meclis’te yaptığımız çalışmaların yanında AK Parti olarak bu dijital çağa adapte olarak, partimizin 7'nci Olağan Kongresinde tüzük değişikliği yaparak Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığımızı kurduk.

AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı'mız Türkiye'de siyasi alanda bir ilke imza atarak, Genel Başkan Yardımcımız Ömer İleri’nin başkanlığında farklı ortamlardan katılımcılarla siyasi alandaki ilk metaverse toplantısını gerçekleştirmiştir. Yine geçtiğimiz günlerde AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı'mız tarafından ‘Gelecek, onu tasarlayana aittir’ mottosuyla düzenlenen ‘Forum Metaverse’ toplantısı bu süreci tüm yönleriyle ele aldığımızın örneklerindendir. Bakın şu ana kadar bile yaptıklarıyla gururumuz olan TOGG markamız blockchain şirketi AVAX ile anlaşarak blockchain teknolojisinde öncü olacaktır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Önümüzdeki dönemi bir dijital seferberlik dönemi olarak ilan ediyorum." sözünün bu alandaki hassasiyetlerini yansıttığını belirten Mustafa Canbey, şunları kaydetti: "Metaverse kavramını büyük dijitalleşme resminin bir parçası olarak görüyoruz. Bu kavramın şu an somut olarak ne olduğu belli olmasa da on yıllar sonra dünyanın, fiziksel ve sanal alanı birleştiren bu yapıya daha çok meyledeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye olarak bu konuda önemli adımlar atmanın hazırlıklarını yapıyoruz. Hem altyapı hem de içerik üretimi yaparak bu teknolojinin yalnızca tüketicisi olmamayı, üreticisi de olmayı hedefliyoruz. Bu konudaki ufkumuz ise kendi medeniyet birikimimizle bu teknolojileri örtüştürmektir."