Balıkesir’in sokaklarını çaldığı kemanla neşelendiren sokak müzisyeni Batuhan Can, geçimini kemanı sayesinde yapıyor. Kemanı sonrasında hayatı değişen müzisyen Can’ın hedefi ise İlyas Tetik gibi keman ustası olmak.

Balıkesir’in en işlek cadde ve sokaklarında günün büyük bir çoğunluğunda vatandaşlara amatör olarak keman konseri veren sokak müzisyeni Batuhan Can (23), vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Sokak müzisyenliği yaparak geçimini sağlayan müzisyen Can’ın hedefi İlyas Tetik gibi bir keman ustası olmak. Keman derslerini birçok önemli müzisyenlerin kemancılarından aldığını belirten Batuhan Can’ın hedefi İlyas Tetik gibi bir keman ustası olmak. Batuhan Can:

“Müziğe 18 yaşında, 12. Sınıfta başladım. Müziğe ilk başladığım dönemlerde genel olarak arabesk ve Türk Sanat Müziği dinliyordum. Bu müzikleri dinlerken keman beni çok etkiledi ve o günden sonra keman çalmaya başladım. Yaklaşık da 1 yıldır keman çalmaya devam ediyorum. Kemanı da bu işin ustalarından ders alarak öğrendim. Örnek verecek olursak Orhan Gencebay’ın kemancıları, rahmetli Bergen’in kemancılarından dersler alarak kendimi geliştirdim. Yakın zamanda da İstanbul’a giderek kendimi daha da geliştirmeyi düşünüyorum.”

“BEN KİMSEDEN PARA İSTEMİYORUM”

Balıkesir’de amatör olarak sokak müzisyenliği yapan Batuhan Can, yaptığı işin bazı vatandaşlar tarafından dilencilik olarak görüldüğünü ancak kendisinin dilenmediğini, kimseden para istemediğini söyleyerek şöyle devam etti:

“Ülkemizde sokak sanatçılarına değer verilmiyor. Bu insanlar tarafından dilencilik olarak görülüyor. Biz insanlardan para istemiyoruz, onlar gönlünden geçerse para veriyorlar. İnsanlar onun dışında müziği sevdikleri için, bize destek olmak için para atıyorlar. Ben bu durumun bilincindeyim.”

“MÜZİK İNSANI GELİŞTİRİR”

Müzisyen Batuhan Can, her ne kadar Balıkesir’de çalıp geçimini sağlasa da daha fazla para kazanabilmek ve kendisini geliştirebilmek için İstanbul’a gideceğini söyledi. Öte yandan Can, müziğin insanı geliştirdiğini belirterek şunları söyledi:

“Balıkesir’de müzik potansiyeli var. Ama İstanbul’da müzik büyük bir şehir olduğu için daha fazla oluyor. Yabancı vatandaşlar da geldiği için farklı tarzda müzikler daha fazla ön plana çıkıyor. Orada sokak müzisyenleri daha fazla paralar kazanabiliyor. Balıkesir’de daha az kazanılıyor. Şehrin gelişmişliğine ve insanların bakış açısına bağlı. Ben sadece sokak müzisyenliği yaparak geçimimi sağlıyorum. Bence insanlar sevdiği mesleğe yönelmeli. Müzik insanı geliştirir. Müzik benim için uyuşturucudur. Ayrıca eskiden Osmanlı döneminde ruh hastalarına ney üflenerek tedavi yöntemleri uygulanırdı.”

Balıkesirli müzisyen Batuhan Can, pandemi döneminin araya girmesiyle işlerinin bozulduğunu aktardı. Devamında ise Can, rahmetli İlyas Tetik gibi bir keman ustası olmak istediğini söyledi. Müzisyen Batuhan Can, sözlerine son vermeden önce Türk Sanat Müziği ile ilgili de şu şekilde açıklamalarda bulundu: “İnsanların Türk Sanat Müziğine sahip çıkmasını istiyorum. Çünkü bizim müziğimiz dünyanın en zor müziğidir ve keman da en zor çalınan enstrümanıdır.”