Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, SGK ve vergi borcu olan vatandaşlara, 7326 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” çerçevesindeki müracaatların 31 Ağustos itibariyle sona ereceğini anımsatırken, “7326 sayılı yeni kanun ile borcu olanlar ve mükellefler bir nebze olsun nefes aldı” dedi.

Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula,  7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması kanununun borçlu ve vergi mükelleflerine kolaylıklar sağladığını açıkladı.

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Başkan Kula; pandeminin etkilerinin devam etmesi sebebiyle; ticaret erbabının ayakta kalabilmesi adına benzer desteklerin sürdürülmesi gerektiğinin söyledi.

Başkan Kula; “7326 sayılı Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor. Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında yani yaklaşık yüzde 75 oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde katsayı alınmadığı gibi tekrar indirim yapılıyor ve borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise; Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90 oranında, yapılandırılan borcun kanun kapsamındaki idari para cezalarından olması halinde ceza tutarından da ayrıca yüzde 25 oranında indirim yapılıyor.”

Matrah ve vergi artırımıyla ilgili konulara da değinen Kula; mükelleflerin 2016 ila 2020 yıllarında beyan ettikleri; Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir/Kurum Stopaj Vergisi, Katma Değer Vergisi matrahlarını/ vergilerini, kanunda öngörülen oranlarda artırmaları ve kanunda öngörülen süre ve şekilde ödemeleri durumunda da, bu vergi türleri nedeniyle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacağını vurguladı.

 

YAPILANDIRMADA SON TARİH 31 AĞUSTOS

Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Ağustos 2021 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunabileceklerini belirten Rahmi Kula; “ Bu noktada yaşanan salgın hastalık nedeniyle tüm vatandaşlarımıza elektronik başvuru yöntemlerini kullanmalarını özellikle hatırlatmak isteriz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresi www.gib.gov.tr veya e-devlet www.turkiye.gov.tr üzerinden başvuru yapılabiliyor. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilebilecek, yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecektir. Ayrıca taksitlerin ödemesi 2 ayda bir olacak şekilde düzenlenmiştir. Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 30 Eylül 2021 tarihine kadar yapılması gerekiyor. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. İlk 2 taksiti ödemeyenler, kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamayacak. Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin daha detaylı bilgi sahibi olmak için muhasebecilerine veya mali müşavirlerine danışmasında fayda olduğunu düşünüyorum.”