Artan girdi maliyetlerine rağmen üreticinin ürettiği süt fiyatlarına enflasyonu arttıracağı gerekçesiyle artış yapılmaması sektörde büyük tepki çekerken, Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (BDSYB) Başkanı Hasan Çetin, üreticinin sesi oldu. Çetin; “Yem ve süt paritesi iyi belirlenmeli. Sütten pahalı yem fiyatı üreticiyi zarar ettirir. Çiğ süt fiyatı bugün için en az 1,5 Kg yem alacak fiyatta olmalı” dedi.

ÜRETİCİ ADINA ULUSAL SÜT KONSEYİ’NE ÇAĞRI YAPTI

Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (BDSYB) Başkanı Hasan Çetin, bugünlerde toplanacak Ulusal Süt Konseyi’ne üretici adına çağrı yaparak süt fiyatında üreticinin yüzünü güldürecek bir fiyat beklediklerini söyledi. Başkan Çetin, eğer bu beklenti gerçekleşmezse başta küçük aile şirketleri olmak üzere birçok üreticinin zarar etmesinden kaynaklı sektörden ayrılacağını ifade etti.

Başkan Çetin, yaptığı yazılı açıklamada sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Artan girdi maliyetleri süt ve et üreticimizi zorda bıraktı. 1 litre sütün güncel maliyeti 3,5 – 3,6 TL iken üreticimizin eline 2,80-2,90 TL para geçmesi üreticimizi yok olma durumuna getirdi.

Aralık ayı itibariyle Ulusal Süt Konseyi ve Gıda Komitesinden üreticilerimizin yüzünü güldürecek, üreticimizi zarar etmesinden kurtaracak bir fiyat bekliyoruz. Aksi takdirde dişi hayvanlar daha da hızlı kesilecek ve akabinde yeni süt ve et krizleri kapıda olacaktır.

 

“BÖYLE GİDERSE SAĞACAK İNEK, İÇECEK SÜT, YİYECEK ET BULAMAYACAĞIZ”

Süt üreticisinin yılın 365 günü zor şartlarda aralıksız üretim yaptığını söyleyen Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, “Böyle giderse sağacak inek, içecek süt, yiyecek et bulunamayacak” dedi. Çetin; “Zor şartlarda yapılan üretimin karşılığını almayı bırakın zararına üretim yapmaktadırlar. Bunun sonucu küçük aile işletmeleri ile 5-10 ineği olan üreticiler işletmelerini kapatmak zorunda kalmaktadırlar. Buda söz konusu üreticilerin bir daha hayvancılık yapmamasına sektörü terk etmesine sebep olmaktadır. Bu gibi durumlar kırsalda yaşayan üreticiyi zora sokmaktadır.

Buradan yetkililerimize sesleniyorum; üreticilerin ve bizlerin feryadını duyun. Üreticinin mağduriyetini biran evvel engelleyin” dedi.

 

"ÜRETİCİNİN SABRI KALMADI"

Gelinen noktada üreticinin sabrı kalmadığını söyleyen Başkan Çetin, et üreticisinin de aynı mağduriyeti yaşadığını belirtti. Çetin; sözlerini şu şekilde tamamladı; “Et üreticimizin de yine bugün 55-60 TL maliyeti var. Bununda en az 60-65 TL bandında olması gerekiyor. Ülkemizde iğneden ipliğe her şeye zam gelirken süt ve et fiyatlarıyla enflasyonu tutmaya çalışmak üreticilerimize yapılan en büyük haksızlıktır.

Beni her gün ilimizin farklı ilçe ve kırsal mahallesinden arayan üreticiler haklı feryatlarını bana iletmekteler. Bende üreten saygıdeğer üreticilerimizin her platformda sıkıntılarını ve dertlerini dile getirerek çözüm bulmak için mücadele veriyorum”