Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, dolar kurundaki yükseliş nedeniyle artan mazot ve gübre fiyatlarına tepki gösterdi. Gün aşırı gelen zamlarla birlikte milletin et, süt yerine kuru ekmek yediğini ifade eden Sözat: “Somun pehlivanı olduk” dedi.

Türk Lirası her geçen gün erimeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz açıklaması sonrası tarihi zirveyi gören dolar piyasayı fena vurdu.

Dolar yükselişiyle iğneden ipliğe zam gelirken en büyük darbeyi ise üretici gördü. Artan dolar fiyatları sonrası yazılı bir açıklama yapan Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, ardı ardına gelen zamlara isyan etti.

 

ÜRETİME ACİL ÖNLEM ALINMALI

AK Parti hükümetini eleştiren ve üretime acil teşvik isteyen Başkan Sözat, özetle şunları dile getirdi: “Dolar çıldırdı.  Dur diyen yok. Mazota, gübreye günaşırı zam geliyor. Tam ekim zamanında peş peşe gelen bu zamların üretimi zora sokacağını maalesef göremiyorlar.

Çiftçinin ekonomik sıkıntısı devam ederken gelen bu dayanılmaz ve bunaltıcı zamlar çiftçiyi üretimden istemeyerek uzaklaştırmaktadır.

Acilen önlem alınarak üretim teşvik edilmelidir.

 

SÖZAT: “MİLLETİ SOMUN PEHLİVANI YAPTILAR”

Şimdiden temel besin maddelerinde fiyat artışları başladı. Et ve süt ürünlerini sofrasında göremeyenlerin sayısı her geçen gün artarken çok kısa zaman sonra ucuz ekmek ve gıda kuyrukları da başlayacaktır.

Türk halkı bunu hak etmedi. Milleti somun pehlivanı yaptılar. Türkiye dünyada hayvan ithalatında Amerika’dan sonra 2.ci sırada olmasına rağmen Amerika’da kişi başına 150 kg kırmızı et tüketirken Türkiye’de 15 kg tüketilmektedir. Bunu da belirli bir kesim tüketmektedir.

Avrupa ülkelerinde kişi başına ekmek tüketimi 60 kg geçmezken Türkiye’de kişi başına ekmek tüketimi 140-150 kg’dır.  Yani; somun pehlivanı olduk! Ne yazık ki son zamlarla ekmek alamayacak vatandaş sayısı da giderek artacaktır. Ülkemiz bilinçli bir şekilde hızla fakirliğe itilmektedir.

Bu da biz üreticileri çok üzmektedir. ” HABER: SONER KANBER