BASİAD Başkanı Ümit Baysal; “ Balıkesir’in istihdamı son bir yılda 13 bin 537 kişi artarak; 206 bin 162 kişi oldu. Bir yıllık istihdam performansına baktığımızda yıllık baza yüzde 7 oranında artış görülmekte"

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BASİAD) Başkanı Ümit Baysal, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 31 Aralık 2021 tarihinde; 2021 Ekim Ayı itibari ile açıklanan son veriler üzerinden Balıkesir istihdamını değerlendirdi.

Veriler üzerinden Balıkesir’in istihdamının Ekim 2020 tarihinden Ekim 2021 tarihine gelindiğinde 13 bin 537 kişi artarak 206 bin 162 kişiye ulaştığı ifade eden BASİAD Başkanı Ümit Baysal; "Balıkesir’in son bir yıllık istihdam performansına baktığımızda yıllık baza yüzde 7 oranında artış yaptığını görüyoruz; bu dönemde Balıkesir için sıkıntılı olan konu ise son bir aylık performansta yani Eylül 2021’den Ekim 2021’e gelindiğinde aylık bazda yüzde -1,1 lik bir kayıpla istihdamımızda aylık bazda 2 bin 2 yüz kişilik azalış olmasıdır" dedi. Başkan Baysal aylık azalışın yıllık ortalamada bir dalgalanma olmasını umduklarını ve 2022’nin Ekim ayına geldiklerinde Balıkesir istihdamında en az yüzde 10’luk bir atış görmeyi ümit ettiklerini söyledi.

Başkan Baysal ülke genelindeki kadın çalışan sayısının bir yıl öncesine göre 379 bin kişi artarak 5,1 milyon ile toplam istihdam içinde yüzde 31,3’e yükselmesi ve BASİAD ailesi içinde kadın girişimci BASİAD üye sayısının da önemli artış trendinde olmasından büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti.

BASİAD Başkanı Baysal, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı; "Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 52,7’sini oluşturan 3 ana sektörde son altı ayın en düşük istihdam artışları gerçekleşmiştir. Toplam sigortalı ücretli çalışanların yüzde 27’si imalat, yüzde 15,3’ü toptan ve perakende ticaret ve yüzde 10,4’ü inşaat sektörlerinde istihdam edilmektedir. Yıllık değişimlere bakıldığında, inşaat ve imalatta yüzde 8’in üzerinde artışlar görülmekte beraber söz konusu oranlar yıl içindeki düşük seviyelere işaret etmektedir. Benzer değerlendirme toptan ve perakende ticaret sektörü (yıllık artış yüzde 4,6) için de geçerlidir. Diğer taraftan, sigortalı ücretli çalışanların yüzde 8,5’ini oluşturan dördüncü ana sektör olan idari ve destek faaliyetindeki istihdam son bir yılda yüzde 9,1 oranında gerilemiştir."

HABER: SONER KANBER