3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Avlu ’da engellilerle buluşan son başbakan ve Ak Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, engellilere müjdeler vererek esas olan zihinlerdeki engelleri kaldırmaktır dedi.

AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, Balıkesir Valiliğince Avlu Kongre Merkezinde düzenlenen Dünya Engelliler Günü kutlamasına katıldı. Yıldırım tekerlekli sandalyeyle bocce oynayarak dart ve ok atan engellilere destek verdi. Öte yandan programa katılan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ve Ak Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım günün anlam ve önemi hakkında konuşma gerçekleştirdi. Başkanvekili Yıldırım, konuşmasında engelli vatandaşlar için yapılacak ve hazırlanan projeler hakkında konuştu.

 

GÖSTERDİĞİMİZ SAYGI GÖRECEĞİMİZ SAYGIDIR

Sosyal devletin her eve her engelli vatandaşa ulaştığını ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Bizde yerel yöneticiler olarak şehrimizde engellilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. Konuşmasına şu şekilde devam etti: “Zihinlerdeki engeller haricinde ki engelleri aşmak için binalarımızı, yollarımızı, oyun parklarımızı, insanın olduğu her yeri engeli vatandaşlarımıza uygun hale getirdik ve getirmeye çalışıyoruz. Şehrimizde farkındalığı artırmak için kent konseyimizde ve 20 ilçemizde ki kent konseyimizde ki engelli meclislerimizi kurduk. Var olan derneklerimizle birlikte de organize bir şekilde çalışıyoruz. Biz hep beraberiz unutmuyoruz, herkes bir gün engelli adayı bu nedenden dolayı gösterdiğimiz saygı göreceğimiz saygıdır”

BİZ SİZİN YANINIZDAYIZ, BİZ SİZİN ARANIZDAYIZ

Türkiye’de engelli vatandaşların geçmişe göre varlığının ve farkındalığı konusunda vatandaşların bunu daha fazla kabul ettiğini belirten Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, sorun olarak görülen bir alan değil hayatın doğal bir parçası olarak görüldü ve bu anlayışla tüm Türkiye’de bu düşünce artık egemen oldu dedi. Vali Şıldak konuşmasını şu şekilde devam ettirdi: “Engellilik ifade edildiği gibi hepimizin her an yaşayabileceği ve hayatta bulunan her insanın bir engelli adayı olarak hayat sürdüğü bu dünya üzerinde pek çok insanımız gerek zihinsel gerekse fiziksel olarak çeşitli engellere sahip olarak yaşamlarını sürdürmek zorunda kalıyorlar ve bununla yaşamaya çalışıyorlar.  Özellikle son dönemde devletimizin, hükümetimizin, çeşitli bakanlıklarımızın başta Aile ve Sosyal hizmetler bakanlığımız olmak üzere bu konuda Cumhurbaşkanımızın talimatları ile attıkları adımlar, yaptıkları düzenlemeler günlük hayatta artık engelli vatandaşlarımızın eskiye nazaran çok daha iyi bir seviyeye hayatlarını idam ettirebilme imkânını sağlamış bulunuyor. Kamu kuruluşlarımızda, hizmet binalarımızda engelli vatandaşlarımız artık çok daha rahat hayat sürebilecekleri, ulaşabileceği geliştirebileceği iyi seviyelere gelmelerine yönelik çalışmalarla erişilebilirlik belgesi almaya hak kazanıyor. Yine belediyelerimizin bu alanda yaptıkları çalışmalar merkezi yönetim düzeyinde bakanlıklarımızın attıkları adımlar burada anlatmakla bitmez. Önemli olan bütün devlet olarak, tüm sektörlerde artık engelliğe yönelik bir bakış oluştu. Biz sizin yanınızdayız, biz sizin aranızdayız bakışı ve artık bu kabullenildi. Gizlenen üstü örtülen bir sorun olarak görülen bir alan değil hayatın doğal bir parçası olarak görüldü ve bu anlayışla tüm Türkiye’de bu düşünce artık egemen oldu. Bizde bununla gurur duyuyoruz. En önemlisi ise toplum bir bütün olarak engelli vatandaşlarımızın yanında olduklarını hissettirmektedir. Özel eğitim okulları konusunda da ilimizde 6 adet özel eğitim okulu yapılacak. Bu büyük bir gelişme ve yine milli eğitim bakanlığımızın yeni bir uygulaması olarak anasınıflarından başlayıp, ilkokul düzeyinden lise düzeyine kadar yapılan kampüs niteliğinde olacak eğitim şekillerimizden bir tanesinin de arsasını temin ettik inşallah kısa sürede bunu da Balıkesir’imize kazandırmayı hedefliyoruz.”

 

 “SEVGİNİN AŞAMAYACAĞI HİÇBİR ENGEL YOKTUR”

Engellilerin ihtiyacının her zaman göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Ak Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Balıkesir’de engelli vatandaşlar için yapılacak yeni projelerinde müjdesini verdi. Başkanvekili Yıldırım’ın konuşması şu şekilde: “1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen bu günü Dünya Engelliler Günü olarak kabul etti ve o günden bu güne bütün dünyada bu gün anılıyor, kutlanıyor. Buradaki amacımız engelliler hakkında farkındalık oluşturmak, bir yılın muhasebesini yapmak ve bir sonraki yıla ne gibi çalışmalar yapılacak, ne gibi engellerin kardeşlerimizin hayatını kolaylaştırılacak işler yapılacak bunları paylaşmaktır. Esas olan zihinlerdeki engel kalkarsa önümüzde hiçbir engel kalmaz. Engelleri aşacak tek şey sevgidir. Sevginin aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Dolayısı ile işimiz ve önceliğimiz engelli, engelsiz bütün insanlarımızın hayatını kolaylaştıran, insanlarımızın gönüllerine dokunan işler yapmaktır. Engelli vatandaşlarımızın erişimi, ulaşımı konusunda henüz istediğimiz noktada değiliz bunu da kabul etmemiz lazım. Balıkesir’de yapılacak olan engelli vatandaşlar adına yeni projeleri de buradan aktarmak istiyorum. Önümüzde ki dönemde Balıkesir’de aile sosyal hizmetler bakanlığımız tarafından gündüz bakım evi yapılacak ve kısa sürede bunun ihalesi yapılacak Balıkesir’e hayırlı uğurlu olsun diyorum şimdiden. Yine bakanlık tarafından engelsiz yaşam merkezi yapılacak. Bir başka proje ise Gençlik Spor Bakanlığımız özellikle engelli vatandaşlarımıza yönelik engelli yüzme havuzu projesi gerçekleştirecek buda önemli bir ihtiyaç bununda Balıkesir’imize hayırlı olmasını diliyorum.”

“FİZİKİ ENGELLERİ OLAN KARDEŞLERİMİZDE HAKİM, SAVCI OLABİLECEK”

Yıldırım, Türkiye'de 15 yıl öncesine kadar engellilere yönelik farkındalığın olmadığını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: “Ayrıca 15 yıl öncesine gittiğinizde bununla ilgili bir kanun da yoktu. Çeşitli kanunlarda sakat, çürük, özürlü gibi tabirler vardı. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde engellilerin tamamını ilgilendiren yeni bir kanun çalışması yaptık ve bunu gerçekleştirdik. Daha sonra diğer kanunlarda insan onurunu zedeleyen tabirlerin tamamını çıkarttık. Sakat, özürlü, çürük gibi tabirler artık kanunlarımızda yer almıyor. Bunlarla kalınmadı, engellilere yönelik kamu hizmetlerinden yararlanmanın yanında kamuda çalışmanın da önünü açtık. Bugün itibarıyla 63 bin civarında engelli kardeşimiz devlette çalışıyor. İş, AŞ sahibi oldu. Engelli öğretmenimiz, siyasetçimiz, kamu yöneticilerimiz, memurlarımız var. Engellilerin önünde bir engel daha vardı, hakim savcı olamıyorlardı. Geçen hafta meclisimizde kabul edilen kanunla engelliler hakim, savcı artık olabilecek. Bu çok eski yıllardan kalan maddeydi. Bundan sonra fiziki engelleri olan kardeşlerimizde hakim, savcı olabilecek.”

HABER: HÜSEYİN TÜLEK