Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Organize Sanayi Bölgesindeki (OSB) 770 hektarlık genişleme alanı en kısa zamanda yatırımcı ile buluşturacaklarını söyledi. Yarış, genişleme alanıyla birlikte OSB’de 50 bin kişiye istihdam sağlayacakları müjdesini verdi.

Birlik Gazetesi İmtiyaz Sahibi Aykut Konya, Yazı İşleri Müdürü İlkan Toprak ve Demokrat Gazetesi Muhabiri Cengiz Güneş’i makamında ağırlayan Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, OSB’deki genişleme alanlarıyla ilgili bilgi verdi.

Sohbet havasında geçen ziyarette konuşan BSO Başkanı Nazmi Yarış, yeni genişleme alanlarının toplamda 770 hektarlık alan olduğunu bu alanların gelen ve yeni gelecek yatırımcılara hazırlandığını söyledi. Talebin çok fazla olduğunu ve çalışmalarında bu talep doğrultusunda hızlı yürüttüklerini belirten Başkan Yarış, Balıkesir’in ulaşım ve ulaşılabilirlik açısından “altın çember” denilen bir bölgede  yer aldığını söyledi. Fiyatların uygun olduğu için de yatırımcıyı çekme konusunda kendilerine büyük bir fayda sağladığını söyleyen Yarış, Balıkesir’de yaşayan, yaklaşık olarak 50 bin kişiye istihdam sağlanabileceğini de açıkladı.

 

“YABANCI YATIRIMCIDAN TALEP FAZLA”

Birinci genişleme alanının hazırlanıp yarımcıya ihalesinin yapıldığını ve yabancı yatırımcılardan talebin fazla olması nedeni ile ikinci genişleme alanın da hızla yapılarak yatırımcıya teslim edilmesi için hazırlandığını ifade eden Başkan Yarış; “OSB’de durumumuz şuan gayet güzel gidiyor, talep oldukça fazla. Şuanda genişleme alanları toplamda 770 hektarlık bir alan mevcut, burasıda üçe bölündü genişlemek için. Birinci bölüm 156 hektardı ve birinci bölümün kamulaştırması tamamen yapıldı. Arazi düzlenip istinat duvarları yapılıp yatırımcıya inşaata başlayabilecekleri şekilde teslim edilecek. Bununda ihalesi yapıldı ve verildi hatta şuan yapılıyor birinci bölüm. Oradan toplamda 850 dönümünü sattık. 1142 dönüm yollar v.s. çıktıktan sonra 850 dönüm arazi yatırımcıya satıldı. Şuanda yabancı yatırımcılarla görüşme gerçekleştiriyoruz 800 dönüm civarında onlar istiyorlar. Nesle ile görüşüyoruz onlarda 180, 200 dönüm civarında istiyor çok talep var, giden gelen çok fazla. Eyüp Sabri Tuncer’e 1000 dönüm civarında yer verdik şuanda gayet iyi gidiyor her şey. Birinci bölümden 400 dönüm civarında satılmayan yer kaldı sadece. Genişleme alanının ikinci kısmı ise 235 hektar bununda kamulaştırma işlemlerine başladık. Uzakdoğulu yatırımcılar için planladığımız yer var burada şuan öncelikli çalışmalarımızı orda gerçekleştiriyoruz. Söz konusu bu yabancı yatırımcılara birinci bölümden verebileceğimiz yer olmadı için şuan hızla ikinci bölümden yer ayarlamaya çalışıyoruz. Toplamda 800 dönüm civarında yer istiyorlar bizden bunu yetiştirmek ve hazırlamak içinde olan hızımızla saldırıyoruz” dedi.

 

“ULAŞIM MERKEZİ OLACAK”

Başkan Nazmi Yarış Balıkesir Sanayisinin Balıkesir’e sağlayacağı istihdamın çok büyük olduğunu belirtti. Konuşmasına şu şekilde devam eden Başkan Yarış; “Şuanda OSB’de 15 bin civarında vatandaşa istihdam sağmaktayız. Eğer tamamı biterse 40 bin ila 50 bin civarında olur. Balıkesir bölgesel olarak büyükşehirlerin tam ortasında yer aldığı için güzel bir konuma sahip. Artı olarak Çanakkale köprüsü ’de yapılıyor o da Savaştepe yolu üzerinden Balıkesir’e bağlanacak bu nedenlerden ötürü ulaşım çok daha kolay olacak. Altın çember dediğimiz nokta budur ulaşımın tam merkezi. Gümrük müdürünün şuan onayı alındı projeler yapılıyor, yakında ihaleye çıkaracağız gümrük müdürlüğünde.”

 

“KENDİ KENDİMİZE YETİYORUZ”

Balıkesir sanayisinin enerji panelleri ile kendi kendine yetebilen bir enerjiye sahip olduğunu söyleyen Yarış, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Arıtma konusunda ise 3 metreküp bir arıtma sistemimiz vardı o zaten yetmiyordu o daha sonra ihale yapıldı ve 10 bin metreküp olacak şekilde şuanda yapılmakta Şubat ayı gibi teslim edilecek. Artma sistemi yönünden her hangi bir sıkıntımız kalmadı. Gelecek olan firmalarında ihtiyaçlarını çok rahat bir şekilde karşılayacak.

Güneş enerjileri panelleri ise kendi masrafımızı çıkarıyor diyebiliriz. Faydası oluyor organizenin enerji, elektrik ihtiyacını karşılıyor. Balıkesir OSB başta yabancı yatırımcı olmak üzere yatırımcı için cazip bir merkez haline gelmeye başladı. Fiyatlar uygun olduğu için bu durum yatırımcıyı çekme konusunda bize büyük bir fayda sağlıyor” dedi.