Sabah itibari ile çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlik, İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılması, kahramanlık şiirlerinin okunması ve meydan camiinde mevlid-i şerif okunması ile devam etti.

İVRİNDİ’DE DE DESTANLAR YAZILDI

Kuva-yi Milliye’nin en güçlü olduğu Balıkesir’de memleketin her safında olduğu gibi İvrindi’de de destanlar yazıldı DİYEN Başkan Cengiz “Koca Tevfik ve müfrezesi İvrindi’nin dağlarında, Sındırgı, Savaştepe ve Bergama cephesinde köy köy düşman güçlerine karşı savaştı.

Hemen yanı başımızda Dadalar deresinin hikayesini hepimiz biliriz. Savaşmaya giden erlerin eşleri ve bebekleri Dadalar deresinde topluca şehit edildiler.

Zalimliğin düşmanlığın sınırı olmadığını o günlerde samanlıkların yakıldığı, malların yağma edildiği, çocukların ağızlarının kurşunlandığı o günlerde görülmüştür.

İşte böyle bir ortamda savaşın, ihanetin, kalleşliğin, hainliğin ve ateşin arasında 16 Mayıs 1919’da Balıkesirliler okuma yurdunda toplanarak düşmana karşı mücadele kararı aldılar. 19 Mayıs 1919’da Kuva-yi Milliye ruhunun oluştuğu AlacaMescit’te toplanarak Heyet-i Merkeziye’yi kurdular. 29 Mayıs 1919’da 72. Alayın yanında Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Havran’lılar daha sonra da Akhisar, Soma, Sındırgı, Bigadiç,  Savaştepe ve İvrindi’liler Milli Mücadele’ye katıldı. Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Akıncı yönetiminde başlayan Milli Mücadele hareketi kısa sürede Gönen dağlarında Nuri Efe, Edremit dağlarında Akça, Dalkıran, Mehmet efeler, İvrindi dağlarında Koca Müdür ve Tevfik Bey’le birleşerek Yunanlılara ağır kayıplar verdirdiler.

Balıkesir’in kahraman evlatları 1922 yılının Haziran ayında Türk ordusunun harekete geçeceğini haber alınca tüm köyleri organize ederek düşman karakollarına ve  haberleşme hatlarına nasıl müdahale edilebileceğinin planlarını yapmaya başladılar. 6 Eylül’de Balıkesir, 7 Eylül’de İlçemiz düşman işgalinden kurtuldu.”

İŞGAL YILLARINI MEHMET AKİF ERSOY DİZELERİNDE BELİRTMİŞTİR

1000’li yılarlıdan beri hiç düşman işgali görmemiş, tarihi zaferlerle dolu memleketimiz ne yazık ki işgal edildi diyen Başkan Cengiz ;

O yeşil toprağın ey yüzler ağartan KARESİ

Şimdi binlerce şehidin kanayan makberesi

Sana hasret kalan evladın için dünyada

Varsa kahrolmadan aram edecek yer neresi?

 

Hani gök kubbenin altında görülmüş mü eşin

Dağların bağ, hele vadilerin altın deresi

Ey benim her taşı mabed-i iman yurdum

 Seni er ya da geç mutlak bana verecek ma’budum dizelerini okuduktan sonra İşgal yıllarını hatırlamakta fayda var. Yunanlılar tamamen savaş kurallarını hiçe sayarak kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden büyük katliama giriştiler. İvrindi’de, Savaştepe’de Manyas’ta, Bandırma’da, Erdek’te, Bigadiç’te, Sındırgı’da ve Balıkesir merkez ile köylerinde yüzlerce insanımızı acımasızca şehit ettiler” dedi