Balıkesir’de Keşşaflar 107 yıl sonra Çanakkale’ye uğurlandı

Balıkesir Lisesi, Çanakkale Zaferi’nin 107. yılında gönüllü olarak Çanakkale Savaşına katılarak şehit olan izcileri andı. Keşşaf bölüğü 107 yıl önceki gibi sülüs, alıp, ellerine kına yakıp davul zurna eşliğinde oyunlar oynayarak bir daha dönmeyecekleri Çanakkale’ye gitti.

 

 

Balıkesir’de 1916 ve 1917 yıllarında öğrencilerinin tamamı cepheye gittiği için hiç mezun veremeyen Balıkesir Lisesi´nin öğrencileri; düzenlenen "Keşşaf Birliği Uğurlama Töreni" ile anıldı.

Balıkesir Lisesi okurken gönüllü olarak cepheye giden ve tamamı Çanakkale’de şehit olan Balıkesir Lisesi öğrencileri anısına düzenlenen Keşşaf Birliği Uğurlama Töreni, okulun tarihi binasında saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Balıkesir Lisesi öğrencileri 107 yıl önce olduğu gibi enveriye şapkaları, izci kıyafetleri ve bayrakları ile törene katıldılar.

Burada bir konuşma yapan Balıkesir Liseliler Derneği Başkanı Esin Balıbek, “Muhteşem zafere canlarını vererek katılmış olan Balıkesir eğitiminin mihenk taşlarından Balıkesir Lisesi cepheye yolladığı 87 kınalı kuzusu ile iki yıl boyunca mezun verememiştir. Bugün bu vesile ile Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere cepheye gidip de dönemeyen kınalı kuzularımızı, şehit olan vatan evlatlarımızı ayrı ayrı yad ederek bizlere bu günlere armağan etmek için canını feda etmişlere en içten dualarımızı yolluyoruz” dedi.

Daha sonra 1914 yılında Talat Paşa’nın Balıkesir Lisesi’ni ziyareti sırasında çekilmiş fotoğrafın canlandırılması yapıldı.

Tarihi lise binasından hareket eden Liseli Keşşaflar eskiden Askerlik Şubesi olarak kullanılan BASAF'a ait binada sülüslerini aldı. Tarihi Zağnos Paşa Meydanında ellerine kına yakılan keşşaf bölüğü öğrencileri daha davul zurna eşliğinde oyunlar oynayarak Anafartalar ve Kızılay Caddesi üzerinden Valilik binası önüne geldi.

Balıkesir Vali Yardımcısı Mustafa Çek, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Birol Şahin ve beraberindeki protokolünde dahil olduğu törenin devamında Gar Binası önünde askere giden keşşaflardan biri Vali Yardımcısı Mustafa Çek’e Türk Bayrağını öperek teslim etti. Temsili Albay Nihat Dedeoğlu’nun elini öpen keşşaflar trene binerek askere uğurlandı.