Balıkesir Umum Kahveciler, Gazinocular ve Benzerleri Esnaf Odası Başkanı Bülent Bilir, pandemiden çıkan esnafın acilen düşük faizli kredi desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kahveci esnafı başta olmak üzere küçük esnafın pandemide ekonomik olarak büyük zorluklar çektiğini söyleyen Başkan Bilir, 50 bin TL’lik bir kredi desteği ile esnafın rahat bir nefes alacağını belirtti. Devletten ve yerel yönetimden birçok destek aldıklarını ancak bu desteklerin daha da fazla olabileceğini ifade eden Başkan Bülent Bilir, “Pandemi sürecinde en çok kapalı kalan esnaf kahveciler ve benzeri iş kollarını yürüten esnaflardı, bu nedenle daha çok desteklenmeye ihtiyaçları var ve halen bu ihtiyaçları devam ediyor” diye konuştu.

“ESNAFA 50 BİN TL’LİK KREDİ DESTEĞİ İSTİYORUZ”

Pandemi sürecinde belki de en çok sorun yaşayan ve sıkıntı çeken esnaf kahveciler olduğunu söyleyen Başkan Bülent Bilir, 50 bin TL gibi bir kredi desteğine esnafın çok ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı. Başkan Bilir konuşmasına şu şekilde devam etti: “Devletimizin kahveci esnafına yaptığı destek paketlerinde öncelikle 4 ay boyunca bin TL’lik bir destek verdi. Bunun yanında da 750 TL kira desteği verdi fakat bu kira desteğini birçok arkadaş alamadı. Kiralarını bankaya yatırma zorunluluğu getirildiği için kimi esnafımızda mal sahibine elden kirasını ödediği için bu destekten faydalanamadı. En sonunda da bir takım sıkıntılar çıktı biz biraz sitem ettikten sonra bizim esnaf grubumuza 5 bin TL gibi bir destekte bulunuldu. Bu miktar yeterlimi geldi esnafa tabi ki de hayır çünkü kapanma sürecimiz çok uzun ve bu süreçte bizim bütün giderlerimiz devam etti. Bu giderleri karşılamayı da kültürel değerlerimizle sürdürdük, anne baba desteği yakınların desteği ile bu güne kadar devam ettirdik. Şimdi 1 Haziran itibari ile işlerimiz açıldı. 1 Temmuz itibariyle de oyun yasağı kaldırıldı. Bunlarla beraberde yavaş yavaş her şey rayına girmeye başlayacaktır ancak şuanda pandeminin etkileri halen devam etmekte ve işletmelerde ki hareket düşük bu durum tam oturana yani pandemi öncesinde ki hareketliliğe geri dönebilmek 2022’nin ramazan bayramını bulacağını düşünüyorum. Bu süreç içerisinde de bizim bir desteğe ihtiyacımız var, bu destekte taleplerimiz doğrultusunda federasyon başkanımızda mücadele ediyor. Faizsiz bir kredi desteği aynı zamanda uzun vadeli bir kredi olmasını istiyoruz. Bu bütçe 50 bin TL civarı olursa bizim esnafımızı çok rahatlatacaktır. Bu isteğimizi de gereken ilgili kurumlara ilettik. Gene bizim esnafımızı ilgilendiren ve tüm esnafları ilgilendiren bir yapılandırma konusu var. Ancak şu anda bu yapılandırmayı bizim ödeyebilmemiz çok kolay değil. Yapılandırma süreci 30 Eylül itibari ile bitti bizim talebimiz yapılandırmayı yılsonuna kadar uzatılmasını istiyoruz. Bunun içinde hem federasyon başkanımız hem de bizler çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eğer yapılandırma yılsonuna kadar uzatılırsa bizim için daha iyi olacak zaten şuanda borç ödemeye çalışıyoruz yeni bir borcu kaldırabilecek bir durumumuz yok. Hem kredi desteği hem de yapılandırmanın uzatılmasıyla birlikte esnafımız daha rahat edecektir.”

“VERİLEN DESTEKLER DAHA FAZLA OLABİLİRDİ”

Devletten ve yerel yönetimden aldıkları destekler hakkında konuşarak bu desteklerin kahveci esnafı için yeterli olmadığını söyleyen Başkan Bilir, “Yerel esnafın en büyük sıkıntısı bütçe desteği diyebiliriz. En son aldığımız destek ise Büyükşehir belediyesinden şubat ve mart aylarında 500 TL’lik bir destek aldık. Mart ayından beri esnafımız herhangi bir destek görmüyor. Sadece ramazan ayında Büyükşehir belediyesinden esnafımıza gıda paketi desteği oldu. Aynı zamanda geçen seneden beri yer işgali ücretlerimiz vardı bunlar alınmıyor. Bu senede yılbaşına kadar alınmamaya devam edecek. Bunun yanında Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmazın açıkladığı 5 aylık bir su faturası desteği oldu. 5 ay boyunca 20 tona kadar olan su faturaları Büyükşehir Belediyesi tarafından ödendi. Sağ olsunlar onlarda ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalıştılar ancak daha iyisi olabilirdi çünkü tamamen kapalı bir esnaf grubu olduğumuz için daha fazla destek alabilirdik. Bu süreçte bağ-kur desteği istemiştik bunlar alınmasın, vergiler alınmasın, mal sahibi ve işletmeci arası da devlet bizlere aracılık yapsın çünkü uyuşmazlıklar tartışmalar doğabiliyordu bu konularda da bazı destekler verilebilirdi. Aynı zamanda talep ettiğimiz 50 bin TL’lik krediyi daha önceden verebilirlerdi, bir sene gibi bir süredir biz bu krediyi almak için uğraşıyoruz daha erken çıkmalıydı bu kredi ama halen çıkarılamadı” dedi.

“97 ÜYEMİZ DÜKKÂN KAPATTI”

Pandemi döneminde dükkanını kapatandan daha çok açan kahveci esnafı olduğunu ifade eden Başkan Bilir; “Pandemi sürecinde odamıza üye 97 esnafımız yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı dükkânını kapatmak zorunda kaldı. Bu kapanmalar geçen sene Mart ayından bu sene Mart ayına kadar olanlar. Aynı aralıkta toplamda 201 yeni esnaf üyemiz odamıza kayıt yaptırdı. Odamıza kayıtlı aktif üye sayımız ise 1363 kişi. Mevcut kapatmalardan daha çok bu süreçte daha fazla yeni açılan esnafımız mevcuttur. Aynı zamanda 2022’nin Ocak ayında gerçekleşecek olan genel kurulda aday olmayı düşünüyorum.” dedi.